Loggan formgiven av Marie-Louise Nilsson/ On line Creatice design, se länk längst ned på sidan!

 

Om Björnligans kennel

I breed Bernese Moutin Dogs in a small scale, 1-2 litters per year.All my dogs and puppies live inside the house with the family. My goal is to breed dogs that are healthy, mentally stable and true to type.To me the mentality of our dogs is very important and I’m engaged in the work with mental tests to evaluate breeding.I enjoy working with my dogs and participate in obedience competitions. Another interest is attending to different courses, since in my opinion there is always more to learn.

Jag, Mia är uppvuxen med hundar och många andra djur. Jag skaffade min första Berner 1994 och blev då genast väldigt intresserad av avel då jag olyckligtvis fick en hund som var behäftad med många fel.
Min första Berner Biggles blev bara 2 1/2år gammal.
LP I SUCH BJÖRNE
Jag skulle därefter ha en Bernertik och hade bestämt mig för vilken kombination jag ville ha efter. Det föddes dock bara fyra hanar och jag blev åter med hane vilket jag aldrig ångrat. Björne som han heter och som även har gett kenneln sitt namn har jag lärt mig massor på. Han var ganska tuff som ung men mycket berodde på min okunskap och att jag i samma veva fick barn, Björne behövde mer tid än vad jag kunde ge just då.
 


Under denna tid hade jag även häst vilket också har varit ett stort intresse i mitt liv .
Men hunderiet tog allt mer över och jag sålde tillslut min Haflinger "Arne" och han ägs numera av Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Björne blev så småningom mycket stabil och en underbar arbets- och familjehund.
Han gick bra på utställningar och blev så gott som alltid placerad och tillslut Svensk utställningschampion.
Han tog LP i Lkl I, startade i Lkl II och var en rolig hund att träna bruks med.
Björne gick även i avel, detta har jag lärt mig en del av och med det också knutit kontakter med andra uppfödare som i dag stöttar mig i mitt blivande avelsarbete. Jag vill speciellt tacka Ingrid & Uffe Käll som har Edolle's kennel för all support och stöttning genom åren! Ni är helt underbara!
Björne vandrade över regnbågsbron den 13:e februari 2006. Han blev 9år gammal.

"Vittra" blev min första tik en underbar tjej men som var behäftad med Lbp på ett framben.
Hon var inte den vackraste Bernern enl. rasstandard men hon var min lilla ballerina. Hon blev aldrig utställd och gick inte i avel.
Men hon var en utomordentlig träning- och "tävlingshund". Vi gjorde mycket roligt ihop.
Vittra dansade över regnbågsbron 29:e december 2009. Hon blev 8år och 4mån.

År 2004 skaffade jag mig tiken Edolles Offra, tjejen med fart! Hon är en liten flicka med trevligt utseende, bra temperament, frisk och dessutom fri röntgad. Hon är mamma till Björnligans A- B-kull och D-kull

År 2005 kom en ny tik hem. Hon är inte släkt med någon av mina andra hundar.
Drömma som hon kallas är även hon friröntgad, frisk, fin och trevlig. År 2008 fick Drömma sin första kull, C-kullen.

Sen 2008 har jag haft flera kullar och under 2013 skall min I-kull födas om allt går bra.

Samtliga hundar bor inne med oss, de är familjemedlemmar. Valpar som föds här hemma är givetvis även de  inne med oss och socialtränas. Jag  följer Svenska kennel- och Sennenhundklubbens avels- och uppfödaretiska regler. Valparna säljs registrerade i SKK, vet.bes, vacc, avmaskade,  id-märkta samt dolda fel försäkrade.
Som valpköpare får ni också ett medlemskap i Svenska Sennenhundklubben. Klubben är viktig för oss uppfödare då den hjälper oss vidare i ett sunt avelsarbete. För valpköparna är det roligt att kunna delta på träffar, utställningar, möten och dessutom få ta del av den jättefina tidningen Sennenbladet som delas ut fyra gånger per år.


Gällande mitt avelsarbete så hoppas jag få fram hundar med god hälsa, bra temperament och vackert rastypiskt utseende.
Jag strävar efter att vara en bra uppfödare som tar hand om mina valpköpare i alla lägen.
Jag vill att valpköparna går kurser med sina hundar samt anmäler sig till MH-beskrivning vid 1års ålder vilket jag tycker är viktigt. 

Enligt rasstandard skall Bernern vara självsäker, uppmärksam, vaksam och orädd i vardagslivets olika situationer. Den skall vara godmodig och tillgiven mot familjen, självsäker och vänlig mot främlingar samt ha ett jämnt temperament och god följsamhet. Se rasstandard (SShK) För mig är kontakt och avreaktioner det viktigaste när jag tittar på en mentalbeskrivning. Jag stävar efter att föda upp orädda, vänliga, sunda och vackra Berner Sennen.

Jag vill arbeta för en sundare avel i alla riktningar och jag vill att valpköparna skall få ett långt, friskt och aktivt liv med sina fyrfota vänner. Jag är medlem i Svenska Sennenhundklubben , där jag är ledamot i MH-komittén, Svenska Kennelklubben samt Mälarö Brukshundklubb där jag suttit i styrelsen och är hjälpinstruktör på kurser. Jag är också utbildad B-figurant för mentalbeskrivning och mentaltest samt A-figurant för mentalbeskrivning.

Jag säljer inga valpar endast via mail eller telefonkontakt, jag vill träffa de som vill köpa valp från mig.
Det skall kännas bra för båda parter,  vi kommer troligtvis ha en "relation" många år framöver.
Självklart kommer jag också ställa rimliga krav på dig som valpköpare. Förtroendet skall vara ömsesidigt.

Mia Nygårds